top of page
FotoÄŸrafçılık Sanatı
Yardımcı sayfalar - 2
Nasıl daha iyi fotoÄŸraf çekerim?

        FotoÄŸraf çekmek bir hobinin yanı sıra baÅŸlı başına bir sanat dalıdır. Her sanat dalında olduÄŸu gibi kendine has incelikleri ve yöntemleri vardır. Bu yöntemler amatör ve profesyonel fotoÄŸrafçılar arasındaki ince çizgiyi oluÅŸturur. Ä°ster hobi olarak isterseniz meslek olarak fotoÄŸrafçılık ile ilgilenin bu yöntemleri bilmek sizleri öne çıkartacaktır.,

​

  1. Işık Ayarlaması

        FotoÄŸraf çekme iÅŸinde daha yeniyseniz, detaylı kullanımını bilmiyorsanız flaÅŸ kullanmaktan kaçının. Işık huzmesinin bir anda görüntüye yansıması istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bunun yerine baÅŸlangıç seviyesinde taşınabilir ışık kaynakları kullanabilirsiniz. Daha baÅŸarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

        EÄŸer yardımcı bir ışık kaynağınız yoksa ve flaÅŸ kullanmaktan kaçınıyorsanız objenin yerini veya açıyı deÄŸiÅŸtirerek doÄŸru ışığı yakalayabilirsiniz. Açıyı ayarlarken ışığın vuruÄŸu yerlerin yanı sıra vurmayıp karanlık bıraktığı alanları da kontrol etmeyi unutmayın.

​

   2. FotoÄŸrafta Anlam

        Her baÅŸarılı sanat eserinin arkasında kurgusu vardır. FotoÄŸraftaki kompozisyon ise onu kurgusudur. FotoÄŸrafın kurgusunu ise en iyi çeken kiÅŸi ayarlar. Çünkü fotoÄŸraf o anın fotoÄŸrafçının gözünden görülmesi ile oluÅŸur.

        Nesnelerin yerini belirleyebilmek için görüntüyü hayali olarak 3 parçaya ayırıp yerleÅŸtirme yapabilirsiniz. Dijital makinelerde bu çizgiler kılavuz çizgileri olarak karşımıza çıkmaktadır.

​

   3. Farklılıkları Arayın

        Sosyal medyanın da yaygınlaÅŸmasıyla her gün çok ciddi bir fotoÄŸraf bombardımanına tutuluyoruz. Bu yüzden artık bazı fotoÄŸraflar bize sıradan gelmeye baÅŸlıyor. Herkesin aynı açıdan Galata Kulesini çekmesi gibi. Ancak insan doÄŸası bilmediÄŸi ÅŸeye merak duyma üzerine kurulmuÅŸtur. Herkesten ve her ÅŸeyden farklı olan daha çok ilgi görür.

        Bir manzarayı veya bir objeyi sıradan açı, ışık ve renk kullanmak yerine kendi tarzınızı belirleyerek farklı detaylar kullanarak çekmeniz fotoÄŸraf kalitenizi arttıracaktır.

   

   4. Renk Kullanımı

       Her ne kadar doÄŸal görünüm bize en iyisi gibi gelse de bazen havanın bulutlu bazen ise güneÅŸ ışığının fazla olmasından istediÄŸimiz renkler fotoÄŸrafa yansımayabilir. Böyle durumlarda fotoÄŸrafınızı daha iyi duruma getirmek için fotoÄŸraf çekerken ayar yapabildiÄŸiniz gibi çekim sonrası belli fotoÄŸrafçılık programları ile de bu düzenlemeleri yapabilirsiniz. Renkleri kullanırken doÄŸal görünümü de bozmamak isterseniz ayarlama yaparken aşırıya kaçmamakta fayda var.

​

   5. Ekipman SaÄŸlığı

        Nasıl daha iyi görebilmemiz için gözlerimizin saÄŸlığına dikkat ediyorsak, daha iyi fotoÄŸraf çekmek için de makine ve ekipmanlarımızın saÄŸlığına dikkat etmeliyiz. Makinenizin gözü olan lens kısmını sürekli temiz tutmaya çalışın. Ancak temizlerken lenslere uygun üretilen temizlik suyu ve bezi kullanmaya dikkat edin. Aksi halde çizilmelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Lensin çabuk kirlenmesini önlemek için düzenli lens kapağı kullanmanızı tavsiye ederiz.

        Özellikle dış çekim sırasında fotoÄŸraf makinenizi kullanmıyorken çantasında olmasına özen gösterin. DüÅŸme, çarpma gibi durumlar fotoÄŸraf makinenize hasarlar verebilir.  

​

bottom of page